Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

The Dictionary of Obscure Sorrows

Ο John Koenig είναι καλλιτέχνης και γράφει ένα λεξικό με λέξεις που επινοεί ο ίδιος για συναισθήματα τα οποία δεν έχουν όνομα. Το project ονομάζεται Dictionary of Obscure Sorrows Ξεκίνησε το 2009 ως video blog, με ένα κλιπ αφιερωμένο σε κάθε καινούρια λέξη. Στην ιστοσελίδα του δηλώνει πως αποστολή του είναι να συλλάβει τους πόνους, τους δαίμονες, τις διαθέσεις, τις χαρές και τις παρορμήσεις που περιπλανώνται στις ερημιές του εσωτερικού μας κόσμου, να τους βάλει μία ετικέτα κι έπειτα να τους αφήσει και πάλι ελεύθερους, να συνεχίσουν την περιπλάνησή τους στο υποσυνείδητο. Παροτρύνει τους επισκέπτες να διαβάζουν το λεξικό τη νύχτα.
Από το λεξικό του διάλεξα μία λέξη η οποία περιγράφει την απογοήτευση του να φωτογραφίζεις κάτι καταπληκτικό, ενώ υπάρχουν άπειρες άλλες όμοιες φωτογραφίες με το ίδιο αντικείμενο ή θέμα. Περισσότερα στο βίντεο και τον ορισμό που ακολουθούν: 
vemödalen - n. the frustration of photographing something amazing when thousands of identical photos already exist—the same sunset, the same waterfall, the same curve of a hip, the same closeup of an eye—which can turn a unique subject into something hollow and pulpy and cheap, like a mass-produced piece of furniture you happen to have assembled yourself.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Είναι πρωτότυπη ιδέα. Το συγκεκριμένο συναίσθημα μου φαίνεται σαν μια απόχρωση της απογοήτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Ένα παρόμοιο εγχείρημα που γνωρίζω είναι το Πλαθολόγιο λέξεων του Λύο Καλοβυρνά. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν κι άλλα λεξικά με λέξεις που δεν έχουν υπάρξει.

      Διαγραφή